Barytonsax var på vift, nu åter i bruk

Från ingenstans dök den upp, smutsig och ospelbar. Nu väntar den hundra år gamla barytonsaxofonen på att någon elev åter ska ta sig an den och sprida ljuv musik. Kulturskolan i Strängnäs är vana vid återbruk av begagnade instrument.

- Det är inget litet instrument och mekaniken är lite speciell, jämfört med modernare saxofoner. Jag hoppas vi hittar någon elev som med passion kan gå in och lära sig det här instrumentet, säger David Ehrlin, saxofonlärare på Kulturskolan i Strängnäs om den återfunna barytonsaxofonen.

Ska hålla i hundra år

De visste inte att de saknade en barytonsaxofon när den för en tid sedan dök upp på Kulturskolan i Strängnäs. Det var någon som hade lånat den för längesedan, då det inte fanns ett ordentligt system för inventarier. Den var i uselt skick både smutsig och mekanik som inte fungerade. Den gick knappt att spela på och ingen vill ta i den.

- Vi visste ingenting om den, så vi skickade iväg den för att ta reda på mer information och se om det gick att renovera den, säger David Ehrlin.

En instrumentmakare som kulturskolan brukar arbeta med blev intresserad och skickade den till en verkstad i Polen. Det visade sig att saxofonen är tillverkad någon gång i början på 1900-talet i USA och att den förmodligen är den enda i sitt slag i Sverige i dag.

Nu är den nyfunna saxofonen totalrenoverad för 12.500kr. Med regelbundna småjusteringar kommer den hålla i 100 år till. En ny i motsvarande skick skulle kosta mellan 50-100 000 kr.

Nya instrument är för dåliga

Enligt Agneta Klingberg, rektor på kulturskolan, är de bästa instrumenten sådana som tillverkades för 50-100 år sedan. Det är framför allt stor skillnad i materialet jämfört med nyproducerade instrument. Till exempel är en fiol eller cello som är tillverkade i dag är inte gjorda av riktigt trä och då går de inte heller att laga på samma sätt som de äldre instrumenten och de låter inte heller lika bra.

- De nyproducerade instrumenten som är helt i trä är omotiverat dyra, säger Agneta Klingberg.

Hon konstaterar att de helt enkelt får för dålig kvalitet för pengarna när de köper nya instrument.

Börjar alltid på begagnatmarknaden

Därför har de som strategi att söka efter äldre begagnade instrument. Alla lärare är involverade i jakten på begagnade instrument. När vi behöver ett nytt instrument börjar vi alltid på begagnatmarknaden. Strängar och tillbehör försöker de alltid köpa från företag i närområdet. Agneta Klingberg tycker det är viktigt att handla av de som reparerar och renoverar så att de har en chans att överleva.

- Det finns återförsäljare som har mycket begagnat. Nu hänger vi på deras webbsidor och kollar när det dyker upp något intressant. De är också duktiga och går igenom instrumenten. Det är bra priser, säger hon.

”Det är roligt att koka soppa på en spik”

Många hör av sig till kulturskolan och vill skänka instrument, till exempel när de ska flytta.

- Vi säger alltid ja. När det gäller pianon brukar vi förmedla kontakter till elever som behöver hemma, säger Agneta Klingberg.

Det händer att kulturskolan säljer instrument som de inte behöver. De har också ett bra samarbete med kulturskolor i närheten och kan låna av varandra.

- Instrument ska spelas på. Det finns en massa instrument därute och det är spännande att se vad vi kan hitta. Det är roligt att försöka koka soppa på en spik, säger Agneta Klingberg.

Kvinna i förgrunden och cellon som hänger på en vägg i bakgrunden.

Agneta Klingberg

Skriv ut
Senast uppdaterad: 29 april 2024